We begonnen heel voorzichtig…
Tot na de première de kaartverkoop ineens ontzettend hard ging!

Heel fijn dat we op enkele locaties extra voorstellingen konden organiseren waardoor ‘Weg uit de Peel’ uiteindelijk maar liefst 25 is gespeeld in twee jaar tijd! 

In totaal hebben bijna 11.000 bezoekers van deze productie genoten! 

De Peel ligt in zowel Brabant als Limburg dus was het niet meer dan logisch om in beide provincies te gaan spelen. Makkelijk gezegd, iets moeilijker gedaan… We hebben ons een tikkeltje verkeken op de hele papierwinkel (vergunningaanvragen, ontheffingen, CO2-berekeningen, toestemmingen, etc).

Gelukkig konden we ‘Weg uit de Peel’ uiteindelijk laten zien op unieke plekken, midden in de Peel:
– Ospel: De groote Peel
– Deurne: Leegveld 
– Venray: Vliegbasis de Peel
– Gemert / Bakel: Grotel 

Omdat alle voorstellingen ontzettend snel uitverkocht raakten durfden we in 2019 nog 8 extra voorstelingen te organiseren. Die speelden we op de grens tussen Brabant en Limburg, in Helenaveen bij Hoeve Willem III. 

Het credo was: ‘De Peel heeft de hoofdrol’! 
Het publiek moest maximaal kunnen genieten van de prachtige omgeving, dus wilden we niet dat het decor ‘in de weg zou staan’.
Er werd een geniale oplossing gevonden en gebouwd!

De gebouwen waren heel subtiel: Alleen de ‘contouren’ waren zichtbaar waardoor je er compleet doorheen kon kijken, naar de Peel.

Superfunctioneel en toch nog ingewikkeld op de zompige ondergronden waar we speelden. 
Vooral op momenten waarop ons ‘contour-decor’ in het licht werd gezet, was te zien hoe passend het was.

Dat vonden onze collega’s van ‘Dagboek van een Herdershond’ een paar jaar later ook… Hun decor leek wel heel erg veel op dat van ons! Dat zullen we maar als een groot compliment opvatten…

Er was een groep tekstspelers… Daar kwam later de figuratie-groep bij en die groeide, groeide en groeide!

Gelukkig konden we iedereen, mede dankzij de enorme kledingvoorraad van het Boerenbondsmuseum in Gemert, in de juiste kleding ‘hijsen’. 

Uiteindelijk waren er, ook vanwege een aantal nieuwe spelers in Helenaveen, meer dan 120 kostuums nodig! 

Jong en oud, ervaren en onervaren, Limburgers en Brabanders, frontstage en backstage: Iedereen zette zich met hart en ziel in voor deze productie!

Omdat wij het (onzalige?) idee hadden om op bijzondere plekken te spelen werd er nogal wat gevraagd van onze cast en crew maar gelukkig groeide de groep gestaag en ontstond er een echte ‘Weg uit de Peel familie’!

Uiteindelijk hebben er méér dan 135 ‘WudP-ers’ meegewerkt aan onze uitvoeringen. Natuurlijk was er voor al die helden en heldinnen een gezellige en lekkere BBQ voor aanvang van de laatste voorstelling!

 

Publicaties over 'Weg uit de Peel'

Let op: Voor sommige artikelen moet je een abonnement op de krant hebben.

Gemerts Nieuwsblad: Wereldpremière midden in de Peel
Omroep Brabant: Spektakelstuk Weg uit de Peel
Eindhovens Dagblad: ‘Weg uit de Peel’ in première bij ondergaande zon
Eindhovens Dagblad (abonnement nodig): Liefdesverklaring aan de Peel
Weekblad voor Deurne: Weg uit de Peel is groot succes
L1 radio: Interview met Jacques Vriens
L1 tv: Weg uit de Peel in première
Eindhovens Dagblad: Jacques Vriens wil spektakelstuk in de Peel met 120 acteurs uit de regio
Eindhovens Dagblad: Weg uit de Peel op herhaling
Eindhovens Dagblad: Arbeidersopstand herleeft midden in de Peel

Natuurlijk zijn spelers en medewerkers het allerbelangrijkste bij elke productie die wij maken. Hieronder kun je lezen hoe zij de samenwerking met Stichting De Theatermakers (hebben) ervaren:

Ondanks dat ik met veel verschillende groepen al veel verschillende stukken heb gespeeld was 'Weg Uit de Peel' veruit de leukste toneelervaring die ik ooit heb meegemaakt. De Theatermakers, het stuk, de locaties en de hele spelers en alle mensen achter de schermen waren fantastisch. Het heeft me echt verrijkt en daar ben ik echt dankbaar voor.
Thea Willemsen
Speelde buurvrouw Bets in 'Weg uit de Peel'
Wat een ervaring rijker ben ik na het spelen van 'Weg uit de Peel'! Als figurant zeggen veel mensen dan ben je maar 'een boom',nou dat ben je hier zeker niet. Je zorgt ervoor dat iedereen straalt op het podium. Doordat ik als buurtbewoner op het podium stond kreeg ik heel veel mee wat de tekstspelers uitbeeldden. Ik leefde helemaal mee met ze en was super blij om samen met hen te spelen. Ik was blij verrast dat De Theatermakers me vroegen om ook de 'dikke dame' te zijn in het circus, een rol waarin ik me helemaal kon uitleven. De energie die je van je medespelers krijgt! De slotscène, daar kregen we allemaal kippenvel van: Wat stonden we sterk en als een blok tegenover de politie! Ik zou tegen iedereen zeggen geef je op voor strijd om de kathedraal. Wordt je géén tekstspeler doe dan mee als figurant. 
Linda Maltha - Brouwers
Figureerde in 'Weg uit de Peel'
Werken met de theatermakers voelde voor mij al heel snel als 'thuiskomen'... Als spelers hoefden we ons enkel druk te maken om onze eigen taak, alles er omheen werd liefdevol en vakkundig voor ons geregeld. We waren, met de hele groep, een echte afspiegeling van de maatschappij; van jong tot oud, mannen/jongens en vrouwen/meisjes, een kleine gemeenschap op zich. Hierin hebben we vriendschappen voor het leven gemaakt bij de Theatermakers! Zelfs als Limburgse kan ik nu zeggen: "ik kan wel Weg uit de Peel gaan, maar de Peel gaat nooit meer weg uit mij!"
Esther Huijskens
Moeder Berkvens en figurant in 'Weg uit de Peel'
Het was opvallend dat een groep vreemden na een tiental repetities al een hechte groep werd. We mochten serieus meedenken over het totale plaatje van de voorstelling. De techniek was op professioneel niveau en de wisselwerking van licht en decor waren adembenemend. Het blijft bijzonder hoe een idee van schrijver/ regisseur Jaques Vriens uitgroeide tot een compleet dorp waarin ik me thuis voelde!
Hans Derks
Veldwachter in 'Weg uit de Peel'
'Theatermakers met gevoel'! Prachtig om deel uit te maken van de grote familie die zij lieten ontstaan tijdens dit grote, warme avontuur
Tamara van Hees
Backstage medewerker bij 'Weg uit de Peel'