De drie mannen kenden elkaar al jaren. In het geval van Jacques en Casper is dat niet zo verrassend aangezien zij vader en zoon zijn…

Deze twee ‘Vriensen’ zijn theatermannen in hart en nieren en van daaruit kwamen ze Bas tegen. Ook zo iemand die niet stil kan zitten en die, van huis uit, met het theatervirus besmet is.

Rondom ‘Van wor ik bén’, dat in 2015 en 2016 in Gemert werd geproduceerd door Bas en waarbij Casper de techniek verzorgde, raakte het drietal met elkaar in gesprek. Jacques ‘had nog ergens een boek’ waar hij iets mee wilde. De vraag was of Bas ‘daar iets in zag’…

De rest is geschiedenis: ‘Weg uit de Peel’ werd de eerste productie van Stichting de Theatermakers, die speciaal voor dat doel werd opgericht.
Op 17 maart 2017 werden daarvoor de handtekeningen gezet bij de notaris:

De samenwerking en het daaruit voortvloeiende succes van ‘Weg uit de Peel’ smaakt(e) naar méér! De drang om ‘Theater’ te blijven ‘Maken’, ook ná de Peelse voorstellingen was er bij alledrie.

Zo ontstond het plan om van ‘Strijd om de Kathedraal’, ook een boek van Jacques, een toneelversie te gaan maken. Een compleet ander verhaal, een ander tijdsbeeld en andere uitdagingen!


Ook ‘De Strijd’ werd een groot succes: Uiteindelijk werden er in Gemert/De Mortel, Venlo en Den Bosch 21 uitvoeringen van dit enorme spektakel gespeeld.

De productie van ‘De Strijd’ was heel pittig: Een enorme spelersgroep, een gigantisch decor en erg veel organisatorische uitdagingen. Daarom besloot Jacques, met pijn in het hart, om zich na dit project terug te trekken uit Stichting De Theatermakers.

Casper en Bas zetten de stichting voort en zoeken voor toekomstige producties andere ‘mede-makers’ voor het script en de regie.

Voor hun nieuwe project ‘Het Huis 44-24‘ hebben ze die absoluut gevonden: Lucas de Waard schrijft het verhaal en Rick Hooijberg regisseert.