Over het boek van Jacques Vriens:

Het verhaal speelt zich af in een middeleeuwse stad, een klooster, op de bouwplaats van de middeleeuwse kathedraal en in de herberg met een slechte reputatie, die buiten de stadspoorten ligt.

Thies is de zoon van de bouwmeester van de grote kathedraal die in een stad in het zuiden van de Nederlanden wordt gebouwd. Hij droomt ervan toneelspeler te worden. Op de jaarmarkt vergaapt hij zich daarom aan de artiesten die daar optreden. Hij heeft een grote fantasie en kan prachtig vertellen. Zijn vader wil echter dat Thies de volgende bouwmeester wordt.

De bouw van de kathedraal  is lang geleden begonnen en toen had de grootvader van Thies de leiding bij de bouw. Nu is zijn vader de bouwmeester en van Thies wordt verwacht dat hij de volgende zal zijn en uiteindelijk de laatste hand zal leggen aan de grote kerk.

Daarom moet hij naar de kloosterschool, maar daar wordt hij regelmatig weggestuurd omdat hij iets te vaak laat merken geen zin te hebben in school.

Op een dag ontmoet hij het blinde meisje Mette. Haar vader werkt als stenensjouwer bij  de kathedraal. Het is een stille zwijgzame man, die het zijn dochter nog steeds kwalijk neemt dat haar moeder bij de bevalling  is overleden. Mette is blind. Als je in die tijd een handicap had, was je verdacht, daarom wordt zij ook vaak  gepest.

Thies neemt het voor haar op en geleidelijk ontstaat een hechte vriendschap. De ouders van Thies zien dat helemaal niet zitten en verbieden hem elk contact met Mette. Hij blijft haar stiekem toch ontmoeten en beschrijft dan hoe de bouw van de kerk in z’n werk gaat en hoe alles eruit ziet. Hierdoor krijgt hij zelf ook meer gevoel voor het bouwwerk.

Er zijn ook veel mensen die het niet eens zijn met de bouw van de kathedraal. Daarom wordt er regelmatig  gesaboteerd. Mette en Thies dreigen daar op een dag het slachtoffer van te worden.

Als de vader van Mette verongelukt, ontfermt haar tante zich over het meisje. Die tante is eigenaar van de  herberg buiten de stad en daar zal Mette worden ingezet om ‘de heren’ te amuseren.  Thies zet alles op alles om haar te helpen. 

‘Strijd om de kathedraal’ geeft een prachtig beeld van  het leven in een middeleeuwse stad, de bouw van een kathedraal, het felle verzet daartegen en van de rol die de geestelijkheid speelt. Centraal in dit alles staat de bijzondere vriendschap tussen Thies en Mette.

Een spannend historisch verhaal, spelend in 1422 in ‘Trichterbosch’ (een ‘mix van Den Bosch en Maastricht). Het geeft een prachtig beeld van  het leven in een middeleeuwse stad, de bouw van een kathedraal, het felle verzet daartegen en van de (soms dubieuze) rol die de geestelijkheid speelt maar ook van de bijzondere vriendschap tussen Thies en de blinde Mette.

Strijd om de Kathedraal
Uitgegeven door: