De opvolger van hun enorm succesvolle eerste theaterproductie, ‘Weg uit de Peel’, is bekend: De Theatermakers (Jacques Vriens, Bas Leenders en Casper Vriens) gaan van ‘Strijd om de Kathedraal’, opnieuw een verhaal van de bekende kinderboekenschrijver Jacques Vriens, weer een heel bijzonder theaterspektakel maken.

Na 25, bijna allemaal uitverkochte, uitvoeringen van ‘Weg uit de Peel’ was het tijd om even afstand te nemen en veel, heel veel te gaan lezen. Het succes van de eerste productie van stichting ‘De Theatermakers’, de fijne samenwerking en vooral de bijzondere sfeer die ‘Weg uit de Peel’ kenmerkte maakte de keuze om samen een nieuw project aan te gaan heel makkelijk. De grootste uitdaging zat in de keuze van het verhaal.

Producent Bas Leenders over die keuze: “We willen opnieuw iets ‘groots’ neerzetten, zowel qua omvang als qua kwaliteit. De reeks boeken die Jacques geschreven heeft is enorm en van veel verhalen is een mooi toneelstuk te maken. Daarop hebben we geselecteerd maar we hebben ook gekeken naar het tijdsbeeld, locatiemogelijkheden en nieuwe uitdagingen. We zijn wel wat gewend na ‘Weg uit de Peel’ maar willen echt weer iets nieuws gaan maken”.

De enorme groep spelers en medewerkers die de afgelopen twee jaar betrokken was bij ‘Weg uit de Peel’ is al geïnformeerd over de ‘stuk-keuze’.  Jacques Vriens: “We hebben die productie met zoveel lieve, getalenteerde en betrokken mensen gemaakt dat we echt een soort familie zijn geworden.  Daarom mochten zij ook als eerste weten dat we met ‘Strijd om de kathedraal’ aan de slag gaan. Dat wil overigens niet zeggen dat we met precies dezelfde groep mensen doorgaan. In mei 2021 houden we audities en daarbij is iedereen welkom, natuurlijk de spelers van ‘Weg uit de Peel’, maar ook nieuwe spelers. Alle talenten zijn welkom! We zijn geen bestaande toneelclub, dus iedereen mag zich inschrijven voor de audities. Daarnaast hebben we natuurlijk ook weer mensen nodig achter de schermen.”

Voordat de uitvoeringen gegeven kunnen worden moet er nog veel gebeuren. De taken bij ‘De Theatermakers’ zijn daarvoor duidelijk verdeeld. Jacques maakt van het boek de toneelversie en gaat de spelers daarna regisseren: “Ik weet nu wat we kunnen. Daarmee kan ik bij het schrijven van de theaterbewerking al rekening houden. Ook na de audities zullen er aanpassingen komen omdat er misschien talenten komen auditeren waarvoor ik graag een extra rol in het verhaal wil schrijven. De basis ligt er natuurlijk maar als schrijver en regisseur heb ik gelukkig alle vrijheid”.

Op technisch en logistiek vlak is Casper Vriens de verantwoordelijke ‘Theatermaker’: “We hebben weer wilde plannen met tribunes en decors. Daarnaast leent het verhaal zich ervoor om flink uit te pakken met licht en geluid. Omdat we weer in de buitenlucht gaan spelen zijn er natuurlijk wel wat beperkingen maar die wegen niet op tegen de mogelijkheden die ‘open lucht’ biedt. De ervaring die er nu is gaan we zeker gebruiken maar we gaan nog een paar stappen verder. We kiezen ervoor om op ‘slechts’ twee locaties te gaan spelen. Eentje in Brabant en een in Limburg. Waar precies weten we nog niet maar het betekent wel dat we per speelplek meer mogelijkheden hebben dan bij ‘Weg uit de Peel’ dat uiteindelijk op 5 locaties is gespeeld”.

Alle zaken die te maken hebben met de organisatie en de promotie van ‘Strijd om de kathedraal’ worden geregeld door Bas Leenders: “Vanaf nu komt het hele proces weer op gang: Vergunningen, audities, locaties, promotie, sponsoring, enzovoorts. Er komt heel veel meer kijken bij een productie dan de meeste mensen denken. Dat is prima, dat is immers mijn taak en ik weet ongeveer wat me te wachten staat. Daar heb ik enorm veel zin in, vooral omdat vooraf moeilijk in te schatten is wat we er allemaal nog omheen gaan maken en verzinnen! De uitvoeringen zijn in mei, juni en september 2022, dus we hebben nog alle tijd om al onze creatieve invallen uit te werken…”

Heel belangrijk in ‘Strijd om de kathedraal’ zijn natuurlijk de spelers die het verhaal uiteindelijk gaan vertellen, daarnaast zijn de ‘backstage-medewerkers’ onmisbaar. Iedereen die betrokken is geweest bij ‘Weg uit de Peel’ weet al hoe bijzonder het meewerken aan een productie van ‘De Theatermakers’ is. Gelukkig kunnen ook nieuwe spelers en medewerkers dit gaan ervaren. .