Janneke woont met haar ouders, broers en zusje in een armoedig huisje in de Peel. Haar broer Nard en haar vader zijn turfstekers en moeten hard werken voor een schamel loon.

Janneke helpt haar moeder na schooltijd met huishoudelijke klusjes, maar zo vaak ze kan trekt ze zich terug op haar favoriete plekje in de Peel, verscholen tussen de berkenbomen.
Daar ontmoet ze in het geheim haar vriendje Willem en heeft ze tijd om ongestoord te fantaseren over de toekomst:

Janneke droomt ervan om juf te worden en zo te ontsnappen aan het zware, uitzichtloze leven dat de meeste Peelbewoners leiden.

Omdat haar grote broer Nard en haar eigen meester van de lagere school betrokken raken bij een opstand tegen de Peelbazen, wordt haar droom steeds onbereikbaarder.
Janneke ziet nog maar één uitweg…

‘Weg uit de Peel’ : De spannende, ontroerende maar ook een grappige familievoorstelling, waarin  serieuze scenes worden afgewisseld met vrolijke, lichtvoetige momenten. Het werk van Jacques Vriens staat er juist om bekend dat hij een lach en een traan uitstekend weet te combineren.

Er zijn honderden verhalen die al honderden jaren over de Peel worden verteld. Over mensen die zomaar verdwenen zijn in het veen, over mooie vrouwen die boven moerassen zweven, over duivels die je de modder intrekken en over heksen die je kunnen veranderen in een dier.

Het verhaal van Janneke doet denken aan één van die verhalen, over ‘het meisje met de geit’. Zij zou op een nacht met haar geit de Peel in gewandeld zijn en is daarna nooit meer teruggezien. Sommige mensen zeggen dat ze daar nog steeds rondzwerft en zoekt naar iemand waarvan ze heel veel heeft gehouden. Anderen zeggen dat ze nog gezien is in de Maaskant of dat ze jarenlang met haar dansende geit in een circus heeft opgetreden.

De mooiste variant vertelt echter dat het meisje haar geliefde uiteindelijk heeft teruggevonden en samen met hem in een hut, diep in de Peel, is gaan wonen. Daar zijn ze samen oud geworden, op een plek die voor niemand te bereiken was.

‘Weg uit de Peel’ wordt gebracht in de omgeving waar het verhaal zich afspeelt: De Peel!
Daarmee is onze belangrijkste ‘hoofdrolspeler’ ook bekend: De Peel!

Met onze voorstellingen willen we het publiek namelijk op een andere manier kennis laten maken met de schoonheid en de historie van dit bijzondere gebied.

Dit stelt ons natuurlijk voor de nodige praktische uitdagingen maar wij zijn ervan overtuigd dat we ons, met alle respect voor flora en fauna, geen mooier decor kunnen wensen dan de Peel:
We zijn ons bewust van de kwetsbaarheid van de natuurgebieden waarin wij ons publiek ontvangen. Daarom zal er alles aan gedaan worden om de overlast voor mens, dier en milieu te minimaliseren.

We maken de ecologische voetafdruk van ‘Weg uit de Peel’ dus zo klein mogelijk, bijvoorbeeld door het gebruik van energiezuinige Ledverlichting en milieuvriendelijke aggregaten bij de uitvoeringen. Ook van de bezoekers, naar schatting tussen de 350 en 400 per uitvoering, vragen we in dit kader medewerking door hen te vragen om op de fiets te komen.

Omdat de natuur geen rekening houdt met provinciale grenzen doen wij dat, in de keuze voor onze speellocaties, ook niet: De uitvoeringen worden gegeven in/bij twee Limburgse en twee Brabantse plaatsen. Hiermee zoeken we bewust de samenwerking op tussen bedrijven instanties en mensen uit beide provincies. Iets dat, in onze optiek, best vaker zou mogen gebeuren…

De acteurs en de actrices, waaronder veel kinderen, zullen dus ook afkomstig zijn uit beide Peel-provincies. In totaal zullen er per uitvoering ongeveer 120 mensen, voor en achter de schermen, meewerken. Een flinke groep mensen, die op professionele wijze geregisseerd, begeleid en verzorgd zal worden.

Door de omgeving waarin we dit bijzondere verhaal gaan vertellen, de samenwerking met lokale verenigingen en de initiatieven die we rondom de theaterproductie willen ondersteunen en initiëren  wordt
‘Weg uit de Peel’ echt veel méér dan ‘een toneelstuk’.

We willen er zoveel mogelijk  mensen van binnen en buiten de Peel bij betrekken zowel ‘jong’ als ‘oud’.

Voor die jonge(re) doelgroep is, samen met Bibliotheek Helmond-Peel een educatief project samengesteld. Meer informatie over dit project, waarvoor een prachtige documentaire is gemaakt, is hier te lezen:
https://detheatermakers.nl/educatief-project/